Floris Hagen

In 1984 voltooide Floris de opleiding tot fysiotherapeut. Een beroepskeuze die ingegeven werd door zijn belangstelling voor ‘beweging’ en door zijn voorkeur voor een mensgericht vak. Hij werkte achtereenvolgens als fysiotherapeut in een psychogeriatrisch verpleeghuis en bij de krijgsmacht, waarna hij in 1987 toetrad tot ons team van Fysiotherapie Westerpark. De wervelkolom, met diens centrale rol in de bewegingsketen, had inmiddels zijn belangstelling gewekt. Hij specialiseerde zich in verschillende vormen van manuele therapie en ontwikkelde door de jaren heen een werkwijze waar fysiotherapie en manuele therapie op een natuurlijke manier zijn geïntegreerd.

In 2004 richtte Floris het bedrijf “Beweegredenen – training in selfmanagement” op, van waaruit hij, middels workshops en werkplekonderzoeken, programma’s ter klachtenpreventie aanbiedt in het bedrijfsleven.

Specialismen
Floris specialiseerde zich in Manuele Therapie Marsman; Opleiding Manuele therapie Utrecht-Van der Bijl,  en McKenzie Mechanische Diagnose en Therapie. Hij is geregistreerd manueel therapeut en credentialing McKenzie therapeut. Veel mensen denken bij manuele therapie direct aan een kraker en er bestaan inderdaad methoden waar gewrichten met een snelle klik worden gemanipuleerd. Floris maakt echter gebruik van zeer nauwkeurige mobilisaties om wervel voor wervel het verstoorde bewegingsverloop te herstellen.
Hierbij is geen kracht nodig en de behandeling is meestal pijnloos.

Hij werkt niet lokaal maar behandelt de klacht in samenhang met de totale bewegingsketen. Manuele therapie is vooral effectief bij rug en nekklachten, al dan niet met uitstraling in been of arm.
Het bijzondere van de McKenzie methode is dat de patiënt zelf de nodige correcties in zijn wervels kan bewerkstelligen door het regelmatig herhalen van zeer specifieke oefeningen. Dat geeft hem voelbaar greep op zijn eigen klacht.
Vanuit het besef dat een mens meer is dan alleen de wervelkolom schoolde Floris zich ook bij op heel andere terreinen, zoals: de invloed van het brein op bewegen; gedragsgeoriënteerde aanpak ter vergroting van de zelfredzaamheid ; Corefit, een verantwoorde wijze om conditie en fitheid te vergroten, en manieren om pijn- en stresspatronen te doorbreken.

Voor zijn werk bij ‘Beweegredenen’ schoolde hij zich bij in gedrags-, houdings- en ergonomische aspecten bij werkgerelateerde aandoeningen. Om programma’s ook goed in Engelstalige bedrijven te kunnen geven ontwikkelde hij zijn Engels tot het niveau van Business Fluency C.

Werkwijze
Floris wil u behandelen met respect. Dat betekent voor hem dat hij uw verhaal en inzichten serieus neemt en dat hij zijn bevindingen helder aan u uit zal leggen. Wederzijds vertrouwen vindt hij een voorwaarde voor een goede behandeling. Zijn manueeltherapeutische inbreng ziet hij als ambachtelijk handwerk. Vaak zal de behandeling hiermee starten. In het verloop van de behandeling zal u steeds meer kunnen overnemen. U kunt zelf veel doen aan het verbeteren van uw houding, soepelheid, kracht, ontspanning en coördinatie. Zijn algemene behandeldoel is dat u weer vrij kunt bewegen en het vertrouwen en de vaardigheden hebt om zelf, zonder therapeutische hulp, weer verder te gaan.

error: Content is protected !!