Manuele therapie

Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van het lichaam. Centraal in de therapie staat het herstellen van het bewegingsverloop in de gewrichten. Dit gebeurt wervel voor wervel en gewricht voor gewricht middels specifieke ‘hands-on’ – technieken.

Wat is een manueel therapeut?
Een geregistreerd manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie één van de vijf erkende opleidingen voor manuele therapie heeft gevolgd: Stichting Opleiding Manuele Therapie (SOMT); Stichting Maitland-Concept ; Opleiding Orthopedische Manuele Therapie (OOMT); Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht of GGS Manuele Therapie Vrije Universiteit Brussel.
Om geregistreerd te blijven staan in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie moet de manueel therapeut zich bovendien ieder jaar voldoende bijscholen.

Wanneer naar een manueel therapeut
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

-hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
-nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
-lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
-hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
-duizeligheid bij het bewegen van de nek;
-kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
-heupklachten.
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Manuele therapie methode Utrecht

Deze behandelmethode is ontwikkeld door G. van der Bijl, D.O. en kenmerkt zich door zachte handgrepen aan gewrichten van de totale bewegingsketen.

Individualiteit
leder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen. We zien er allemaal anders uit, dus waarom zouden we allemaal het zelfde bewegen. Niet alleen zet iedereen een eigen handtekening, ook de manier waarop iemand loopt, opstaat vanuit een stoel, bukt om iets te pakken, of staat, maakt iemand herkenbaar als persoon. Niet alleen het uiterlijk van iemand, maar ook de eigen manier van bewegen is uniek.

error: Content is protected !!