TRIGGERPOINT-THERAPIE


Zoek je een praktijk fysiotherapie in Amsterdam die triggerpoint-therapie kan geven? Bij Fysio Westerpark werken fysiotherapeuten die hierin zijn gespecialiseerd. Onderzoek wijst uit dat triggerpoints vaak de oorzaak zijn van pijn waar niet direct een verklaring voor te vinden is.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verharding in een spier ter grootte van een rijstkorrel. De verharding kan erg gevoelig zijn bij druk en uitstralende pijn veroorzaken. Dit kan ook optreden als de spier aanspant of rekt. Er zijn in het menselijk lichaam 147 plaatsen beschreven waar triggerpoints kunnen zitten, maar er zijn er veel meer. Ze hebben ieder een eigen gebied waar de pijn naartoe uitstraalt.

Triggerpoints treden op als de spier overbelast wordt. Dit kan acuut gebeuren, bijvoorbeeld als je een verkeerde beweging maakt of trauma doormaakt. Ze kunnen ook geleidelijk ontstaan, door stress, een verkeerde werkhouding of andere oorzaak. Klachten ontstaan vaak door een combinatie van factoren, de oorzaak is niet altijd duidelijk.

Wat zijn de klachten bij triggerpoints?

Je kunt wel bewegen, maar merkt dat pijn optreedt als je langer bezig bent met je beweging of werk. Warmte verlicht de klachten, kou maakt de pijn juist erger. De klachten kunnen al langer bestaan, behandelingen en pijnstillers hebben niet geholpen. Op een röntgenfoto of MRI is niets te zien.
Triggerpoints kunnen een rol spelen bij verschillende klachten van het bewegingsapparaat. Bekend zijn hoofdpijn, schouderpijn, pijn in de lage rug en pijn in het bekkengebied.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Als de fysiotherapeut naar aanleiding van jouw verhaal triggerpoints vermoedt, zal hij onderzoeken of er triggerpoints aanwezig zijn en of deze een relatie hebben met jouw klacht. De bedoeling van de behandeling is dat het triggerpoint als het ware ‘oplost’ en geen pijn meer doet als de spier beweegt. De fysiotherapeut doet dit meestal door een combinatie van druk en beweging op de pijnlijke plek, waarbij de spier aanspant of op rek komt. Natuurlijk besteedt de fysiotherapeut ook aandacht aan de oorzaak. Waarom is het triggerpoint ontstaan? Misschien krijg je gerichte oefeningen om de spanning en ontspanning in uw spieren beter te voelen. Misschien krijg je advies over een goede werkhouding. De bedoeling is dat de triggerpoints niet alleen verdwijnen, maar ook niet meer terugkomen.

Een heel gerichte triggerpointbehandeling is dry needling.


© Copyright FysioWesterpark