Copd / Astma

COPD is de verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. De klachten zijn: kortademigheid, hoesten, veel slijm opgeven.

Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. De belangrijkste behandeling van de klachten door COPD is: stoppen met roken!

COPD is een chronische ziekte. De beschadiging van de longen is niet te genezen. Behandeling is gericht op klachtenvermindering en voorkomen van ergere schade.

Naast stoppen met roken, is het belangrijk om in beweging te blijven en prikkels te vermijden (mijdt bijv. rokerige ruimtes). Verder is het verstandig om de jaarlijkse griepprik te halen en medicijnen te gebruiken.

Het stoppen met roken lijkt moeilijk en zinloos: ‘Ik rook al 30 jaar en mijn laatste levensjaren wil ik me dit genot niet laten ontnemen’ is een veelgehoorde kreet. Echter, stoppen met roken zal veel meer genot geven dan doorgaan met roken. Je zal je beter gaan voelen: je bent minder benauwd en krijgt meer lucht binnen. Heerlijk!

Beweging is natuurlijk voor iedereen gezond, maar als je COPD hebt, is het nog belangrijker. Door een goede conditie kan je de beperkingen van je longen compenseren en weer met meer gemak actief zijn, bijv. lopen, traplopen en aan sociale activiteiten deelnemen.

Voldoende beweging zorgt voor training van de spieren, waardoor deze minder zuurstof nodig hebben. Ook is het goed om de bijwerkingen van de eventuele onstekingsremmers te verminderen. Door ontstekingsremmers kunnen de spieren namelijk zwakker worden en kan er ook botontkalking optreden.

Astma is een overgevoelige reactie op prikkels van de luchtwegen, soms resulterend in een chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma hebben soms moeite met ademhalen. De klachten zijn kortademig, ‘piepend’ ademen, benauwdheid of hoesten. Iedereen hoest wel eens, maar als je astma hebt, reageer je overal veel heftiger op. Vaak zijn astma patiënten ook allergisch voor verschillende stoffen. De aanleg voor astma is bij de geboorte aanwezig. Allergenen waar mensen gevoelig voor kunnen zijn, zijn o.a.: huisstofmijt, huidschilfers of haren van dieren, stuifmeel of pollen van grassen, bomen, planten, schimmels, dierlijke eiwitten, bepaalde geneesmiddelen. Ook op niet-allergische prikkels, zoals rook, parfums, prikkelende geuren en weersomstandigheden, zoals koude, ijle, droge of vochtige lucht, reageren astma patiënten heftiger. Ook inspanning kan astmatische reacties uitlokken.

Goede medicatie, ademtechniek en conditie zijn belangrijk voor de astmapatiënt. Door een goede behandeling zal de levensduur en het welzijn van de astmapatiënt niet minder zijn dan zonder astma.

Vele topsporters hebben astma. Zij zijn het voorbeeld dat je als astmapatiënt vele mogelijkheden hebt.

De behandeling van COPD en Astma bestaat uit:

– voorlichting
– huf en hoesttechnieken: hoe houd je je longen schoon.
– functioneel leren ademen: de mogelijkheden van een vrije ademhaling leren gebruiken.
– efficiënt bewegen, zodat je geen overbodige energie verbruikt en de ademhaling vrij kan zijn.
– conditieverbetering en spierversterkende oefeningen, waarbij lichaamsbewustzijn, dosering, plezier en zelfstandigheid een belangrijke rol spelen.

We bieden individuele behandelingen aan die afgestemd zijn op de individu.

error: Content is protected !!