COPD EN ASTMA


COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Ademen is soms moeilijk, je hebt dan minder energie. Grote kans dat je ook vaak hoest en slijm opgeeft. Bij Fysio Westerpark werken fysiotherapeuten die zijn gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met COPD en astma.

Over COPD

COPD is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. Astma is een chronische ontsteking van de longen. Chronisch betekent dat het blijvend is. Je zult soms moeite hebben met ademhalen.

De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. De beschadiging die dit aanricht in de longen, is niet te genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de klachten en op het voorkomen van meer schade. Het allerbelangrijkste is om te stoppen met roken. Dit is moeilijk. De fysiotherapeut kan je vertellen waar je hulp kunt krijgen.

Stoppen met roken is altijd zinvol, ook als je bijvoorbeeld al dertig jaar hebt gerookt. Je zult je beter gaan voelen: je krijgt meer lucht, meer energie. En je voorkomt grotere schade.

Voldoende bewegen is ook belangrijk. Daarbij komt dat COPD-medicijnen de spieren kunnen verzwakken. Getrainde spieren hebben minder zuurstof nodig. Door een goede conditie kun je de beperkingen van je longen voor een deel compenseren. Je kunt actiever zijn in het dagelijks leven, bijvoorbeeld langere wandelingen maken, gemakkelijker een trap oplopen of aan sport meedoen. Ook eiwitrijke voeding is belangrijk voor sterke spieren.

Over astma

Als je lijdt aan astma, bent je overgevoelig voor prikkels in je luchtwegen. Dit kan leiden tot een chronische ontsteking van de luchtwegen. Hierdoor ga je op sommige momenten moeilijker ademhalen. Klachten kunnen zijn: kortademigheid, benauwdheid, piepend ademhalen en hoesten. Veel mensen met astma zijn allergisch voor bepaalde stoffen, bijvoorbeeld voor huisstofmijt, graspollen of haren van dieren. Ook op niet-allergische prikkels, zoals rook, parfums of koude vochtige lucht, kunnen mensen met astma heftiger reageren. Ten slotte kan inspanning een astmatische reactie uitlokken.

Veel topsporters hebben astma; de ziekte betekent dus niet dat geen normaal leven mogelijk is. Als je astma hebt, is de juiste medicatie, goede ademtechniek en een goede conditie voor jou belangrijk.

Waaruit bestaat de behandeling van COPD en astma?

De fysiotherapeutische behandeling voor COPD en astma bestaat uit:

  • voorlichting
  • huf- en hoesttechnieken om de longen schoon te houden
  • aanleren goede ademtechniek
  • efficiënt bewegen
  • verbeteren van de conditie en spierkracht, waarbij lichaamsbewustzijn, een goede dosering maar ook plezier belangrijk zijn.

© Copyright FysioWesterpark