BEKKENFYSIOTHERAPIE


Bij Fysio Westerpark in Amsterdam kun je terecht voor problemen in de lage rug, buik en bekkenbodem. Hier werken fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in bekkenfysiotherapie.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De therapie richt zich op problemen in de lage rug, buik en bekkenbodem. Mannen en vrouwen kunnen hier last van hebben. Onze bekkenfysiotherapeuten Wilma van Arendonk, Hedda van Pelt en Saskia Smit helpen u graag.

Het bekken

Het bekken bestaat uit drie botstukken: de linker- en rechterbekkenhelft, met daartussen het heiligbeen. Het bekken heeft drie ‘gewrichten’. Aan de voorzijde zit één gewricht, hier komen de twee bekkenhelften bij elkaar (symfyse). Aan de achterzijde zitten twee gewrichten, hier sluiten de twee bekkenhelften aan op het heiligbeen (SI-gewrichten).

Problemen in het bekken

Problemen in het bekken kunnen bijvoorbeeld ontstaan rond de zwangerschap. Om het kind te kunnen baren, zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat de elastische banden rond de bekkengewrichten gaandeweg de zwangerschap wat verslappen. Dit kan het spier- en gewrichtsgevoel verstoren, waardoor pijn ontstaat en bewegen lastiger wordt. De pijn kan bijvoorbeeld zitten in een SI-gewricht, een bil, of doorstralen naar het bovenbeen. Je kunt dit merken tijdens het opstaan, omdraaien in bed, traplopen of andere bewegingen. Bekkenpijn kan dus optreden tijdens of na een zwangerschap, maar bijvoorbeeld ook na een ongeluk of val op het stuitje.

Bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren vormen een belangrijk aangrijpingspunt bij de therapie. De bekkenbodem is een spierlaag die de bodem van het bekken vormt. In de bekkenbodem zitten kanalen waar de plasbuis, vagina en anus doorheen gaan. Door de bekkenbodemspieren aan te spannen, sluit je deze kanalen, door ze te ontspannen open je ze juist. De bekkenbodem draagt en ondersteunt de blaas, de baarmoeder en de darmen. Ook zorgt de bekkenbodem voor stabiliteit van het bekken. Dit is belangrijk bij het dagelijks bewegen. Problemen kunnen leiden tot rug- en bekkenpijn. De bekkenbodemspieren spelen ook een grote rol bij bijvoorbeeld het ophouden van de plas, seksualiteit en het ontlasten.


© Copyright FysioWesterpark